Visual Studio'da Hata Ayıklama Yaparken Değişkenlerin Değerlerine Bakmanın 7 Yolu


Kodunuzu çalıştırırken bir şey beklenmedik şekilde davrandığında, neyin yanlış gittiğini nasıl anlarsınız? Yazılımla ilk ilgilenmeye başladığım zamanlarda, sorunlu bir uygulamada nasıl hata ayıklayacağımı öğrendiğim ilk yol, her yere "print ()" ifadeleri yapıştırmak, kodumu çalıştırmak ve bir şeyin yanlış göründüğünü fark edip etmediğimi görmek için çıktı günlüğüne bakmaktı. Sonra başka bir değişkenin değerine bakmak istersem, yeni bir “print ()” ifadesi eklemem, yeniden derlemem ve uygulamayı yeniden çalıştırmam gerekirdi. Bu yorucu bir süreç olabilir, bu yüzden kodunuzu daha sonra kaldırmanız gereken bir yığın "print ()" ifadesiyle doldurmaktan daha iyi bir yol olduğunu söylemekten memnuniyet duyuyorum. Değişkenleri anında incelemek için Visual Studio hata ayıklayıcısının araçlarını kullanabilirsiniz.

Bu yazıda, kodunuzu değiştirmeden Visual Studio hata ayıklayıcıdaki kodunuzda hata ayıklarken değişkenlerinizin değerlerini incelemenin yedi farklı yolunu inceleyeceğim. Halihazırda hangi yolları kullanıyorsunuz? Aşağıdaki yorumlarda bildirebilirsiniz.

Hata ayıklarken değişkenlerin değerine bakmak için önce debug modunda olmanız gerekir. Kodunuzu bir debug noktasında durdurabilir, adım atarken durdurulabilir veya hatta istisna bir durumda durdurulabilirsiniz ve ardından bu teknikleri kullanarak değişken değerlerinize erişebilirsiniz.

1. DataTip (Veri İpucu)

Değerini görmek için bir değişkenin üzerine gelin.

Değişkenlere bakmanın en yaygın kullanılan yolu DataTip'lerdir. Kodunuz bir debug noktasında durdurulduğunda, fare imlecini bakmak istediğiniz değişkenin üzerine getirin. Data Tip (Veri İpucu) görünecektir ve size bu değişkenin değerini gösterecektir. Değişken bir nesneyse, o nesnenin öğelerini görmek için oka tıklayarak nesneyi genişletebilirsiniz.

Bir değerin yanındaki pin simgesine tıklayarak da bir Data Tip'i (Veri İpucu'nu) kodunuza "sabitleyebilirsiniz". Bu şekilde, kodunuzda ilerlerken kodunuzla aynı doğrultuda değer değişimini görebilirsiniz. Bu, sürekli olarak tek bir değerin değiştiğini izlediğiniz döngülerin içinde hata ayıklarken kullanışlı olabilir.

2. Autos Window (Autos Penceresi)

Kodunuzun farklı yerlerinde durduğunuzda, Autos Window (Autos Penceresi) mevcut ifadede kullanılan tüm değişkenlerle (sarı talimat işaretçisinin bulunduğu satır) ve bazı çevreleyen ifadelerle otomatik olarak doldurulacaktır. Hangi değişkenlerin çevreleyen ifadelerden otomatik olarak doldurulmasının kapsamı, hata ayıkladığınız dile bağlıdır. Tipik olarak, geçerli ifadenin 3 satır arkasında ve 1 satır önünde başvurulan değişkenler görürsünüz. JavaScript gibi bazı diller Autos penceresi tarafından desteklenmez.

Bu pencereyi Debug/Windows/Autos Window kısmından ya da (Ctrl+Alt+V, A) kısayolu ile açabilirsiniz.

3. Locals Window (Locals Penceresi)

Locals Window (Locals Penceresi), sahip olduğu geçerli yöntemin yerel değişkenleriyle doldurulacaktır. Autos Window (Autos penceresi) gibi, burada görünen değişkenler otomatik olarak doldurulur. Hangi pencereyi kullanmayı tercih edeceğinize karar vermek, görmek istediğiniz değişkenlerin kapsamına bağlıdır.

Tüm değişken pencerelerimizde, değişkenlerin herhangi bir değeri değiştiğinde yeni değerler kırmızı metinle görünecektir.

Yalnızca tek bir değişken eklemenin ötesinde, genellikle herhangi bir ifadeyi yazabilirsiniz. Böylece potansiyel olarak yöntemleri çağırabilir, lambdaları değerlendirebilir veya sadece "1 + 3" gibi şeyler yapabilirsiniz. Kodu yürüten bir ifade yazdığınızda, uygulamanızın durumunu değiştiren yan etkiler olabileceğini unutmayın.

Bu pencereyi Debug/Windows/Watch kısmından ya da (Ctrl+Alt+W, 1) kısayolu ile açabilirsiniz.

5. QuickWatch Dialog (QuickWatch Diyalog)

QuickWatch Dialog (QuickWatch Diyalog), tek bir değişkeni veya ifadeyi incelemek için kullanabileceğiniz bir iletişim kutusudur. Bu geçici iletişim kutusu, bir nesnenin tüm özelliklerini incelemek için daha fazla alan istediğinizde, ancak pencere düzeninizi değiştirmek istemediğinizde kullanışlıdır.

Bir değişkene sağ tıklayıp “QuickWatch…” seçeneğini seçerek veya Shift + F9 klavye kısayolunu kullanarak QuickWatch penceresini açabilirsiniz.

6. Parallel Watch Windows (Paralel İzleme Pencereleri)

Kullanılabilecek dört Paralel İzleme penceresi vardır. İzleme pencerelerine benzer şekilde, düzenlenebilir satıra tıklayabilir ve değerini görmek istediğiniz değişken adını veya ifadesini yazabilirsiniz.

Penceredeki her satır farklı bir iş parçacığını tanımlar ve böylece aynı değişkenin değerini tüm mevcut iş parçacıklarınızda görebilirsiniz.

Ayrıca size aynı iş parçacığı boyunca özyinelemeli bir yığındaki bir değişkenin değerini gösterecektir, burada her satır, bu işlev çağrısının bir yinelemesidir.

Bu pencereyi Debug/Windows/Parallel Watch kısmından ya da (Ctrl+Shift+D, 1) kısayolu ile açabilirsiniz.

7. Immediate Window

Değişkenlerin değerlerini zaman içinde bir noktada görüntülemek ve değiştirmek Immediate Window 'u kullanabilirsiniz.

Bir kod satırında dururken, Hemen penceresine bir değişken veya ifade yazabilir ve sonucu görüntülemek için enter tuşuna basabilirsiniz. Hemen penceresi, ifadeleri tıpkı İzleme pencereleri gibi değerlendirir ve yan etkilere neden olabilir.

Ayrıca, karmaşık ifadeleri yürütmek (hatta lambda ifadelerini değerlendirmek) ve kodunuzu düzenlemek ve yeniden çalıştırmak zorunda kalmadan sonuçları görüntülemek için Hemen penceresini kullanabilirsiniz. Bu pencere, bir hata ayıklama oturumu başlatmadan önce tasarım zamanında da kullanılabilir.

Bu pencereyi Debug/Windows/Immediate Window kısmından ya da (Ctrl+Alt+I kısayolu ile açabilirsiniz.

Sizin Hata ayıklama sırasında değişken değerlerinizi görmede  en sevdiğiniz yol nedir? Aşağıdaki yorumlarda bildirebilirsiniz.

Share This Article

Comments (0)

Leave a Comment